UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

utorok 22. marca 2016

Jemné kakaovo-orechové košíčky



Úžasne jemné, krehké a lahodné tradičné košíčky, rozplývajúce sa na jazyku, ktoré u nás nikdy nesmú chýbať na sviatočnom stole. Plnené sú orechovou plnkou, džemom a vaječnou plnkou. Vrchnú plnku niekedy dozdobím aj plnkami, ktoré sa mi zvýšia pri pečení iných druhov zákuskov, ako sú napríklad laskonky, oriešky, ale výborne sú aj so šľahačkou a ovocím.






cesto:



100 g mletých vlašských orechov

200 g hladkej múky

150 g Hery

70 g práškového cukru

1 lyžica kakaa

1/2lyžičky prášku do pečiva

2 žĺtka




postup:


1.
Z týchto surovín vypracujeme cesto a necháme ho chvíľu odpočívať, minimálne hodinu.


2.
Po častiach si cesto vyváľame a vykrajujeme kolieska, ktoré potom vtláčame do vymastených formičiek alebo len jednoducho kúsok cesta vtlačíme do formičky.
Cesto by malo mať vo formičke rovnomernú hrúbku, to znamená rovnaká hrúbka na dne aj po okrajoch, aj keď ja mám radšej spodok o milimeter až dva hrubší.
Pečieme pri teplote 180°C do ružova, asi 10-15 minút. Po upečení, ešte za horúca vyklopíme.


3.

orechová plnka:


250 ml mlieka

200 g pomletých orechov

100 g kryštálového cukru

rumová alebo vanilková esencia ( podľa chuti, čo má kto rád )


Mlieko s cukrom dáme variť, keď vrie zasypeme orechy, odstavíme a dochutíme.

Vychladíme a plníme košíčky.

Na dno košíčka dáme trocha džemu, pridáme orechovú plnku, zahladíme a ozdobíme plnkou. Orechovú plnku môžte vynechať, záleží na vás čím si košíčky chcete plniť, ako som písala v úvode plniť sa dajú hocičím.


4.

vaječná plnka:


4 celé vajcia

100 g práškového cukru

200 g masla

2 lyžice sladkej smotany (nemusí byť)


Nad parou a jemnom plameni si vyšľaháme vajcia s cukrom do zhustnutia (šľahám striedavo ručným mixérom a metličkou, cca 30-35 minút, vajíčka týmto prejdú pasterizáciou, aby plnka bola trvácna). 

                                                                


Za občasného miešania necháme vychladnúť. 

Po vychladnutí na izbovú teplotu vmiešame maslo, ktoré musí mať tiež izbovú teplotu a poriadne vyšľaháme. Nakoniec všľaháme pre zjemnenie 2 lyžice smotany, poriadne prešľaháme a vzniknutou plnkou naplníme košíčky.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.