sobota, 17. januára 2015

Venčeky


Venčeky, ktoré sa vždy vydaria a ktoré sú u nás veľmi obľúbené.




cesto:



300 g polohrubej múky


500 ml vody


100 masla


8 vajcia


štipka soli




1. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu s maslom a do vriacej prisypeme preosiatú múku, ktorú varechou miešame (restujeme) aspoň 4 minúty, pokiaľ sa nevytvorí cesto, ktoré sa oddeľuje od hrnca a varešky.





2. Cesto preložíme do druhej misy a po miernom vychladnutí pridávame postupne po jednom vajci, hákmi mixéra alebo ručne metličkou ich vpracovávame do hmoty. Nakoniec môžme metličkami na šľahanie mierne došľahať.




3. Vzniknuté cesto dáme do cukrárského vrecka a hrubšou špičkou na venčeky striekame venčeky na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie (ja som použila teflónovú podložku, ale lepší je papier na pečenie).

4. Ja striekam cesto 2 x na seba, ale stačí iba raz, taktiež veľkosť kolieska záleží len na vás ako to chcete a či ich chcete viac kúskov, alebo vám stačí menej.





5. Pečieme v poriadne predhriatej rúre na 200 °C asi tak 20 minút, pričom rúru nesmieme počas pečenia otvoriť. Keď sa venčeky nafúknu a začnú pekne zafarbovať, teplotu znížime o 40 °C a rúru troška pootvoríme asi na 1 centimeter. Takto dopekáme- sušíme ďalších 5-10 minút, podľa potreby, čiže po pár minútach spravíme skúšku, jeden venček vyberieme a prekrojíme ho nožíkom.

6. Po upečení a vychladnutí, venčeky prekrojíme na polovicu a naplníme krémom.




plnka:



600 ml mlieka


2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy


200g kryštálového cukru

250 g Hery alebo masla


1 lyžička vanilkovéj esencie (nemusí byť)



1. Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.


2. Keď nám puding vychladne primiešame do neho Heru alebo maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.